Hitta rätt lokal för ditt företag

Om du nyligen startat företag eller du är ledare för öppningen av ett nytt kontor är det mycket att tänka på. Oftast vill man bara att det ska gå snabbt och effektivt, men det är värt att fundera en extra gång då lokalen behöver uppfylla en hel del saker. Utbudet på lokaler varierar såklart efter vilken stad eller ort du planerar att finnas i. Ska du öppna kontor i närheten av Trollhättan finns det lediga lokaler att hitta hos lokala fastighetsbolag.

Analysera behov

Börja gärna med en analys av vilka krav lokalen måste uppfylla. Hur många är ni som ska arbeta där just nu, men tänk även på att planera för framtiden om ni har tankar på att expandera. Om ni inte har budget att skaffa en lokal som är lite större än det ni behöver i dagsläget kan det vara bra att höra med fastighetsägaren om det går att få hyra fler rum i anslutning till lokalen. Det finns olika typer av lokaler. Kontorshotell är rum man hyr där man ofta delar personalrum med andra företaget. Detta passar bra för er som inte är så många på företag. Det kan också skapa goda affärsrelationer.

Läge

Läget på lokalen är en viktig del, här beror det lite på om ni ska kunna ta emot kunder – då blir det än viktigare. Men även för de anställda bör det vara ett läge som är ganska lättillgängligt. Säljer ni en tjänst eller produkt som är mer exklusiv blir också valet av läget en större del i kraven.

Kostnad

Ni behöver ta reda på vilken budget som finns för lokalen. Undersök och väg in allt som ingår i priset. Ingår exempelvis parkeringsplatser, städning, konferensrum eller personalrum? Fundera också på huruvida uppsägningstiden är rimlig.

Yta

Det kan vara bra att tänka att ytan per person bör vara cirka 20 kvadratmeter om ni sitter i enskilda rum, väljer ni att sitta i kontorslandskap så kan ni satsa på en lite mindre yta. Tänk då på att det bör finnas ett stort rum och några mindre rum där personal också kan välja att gå undan om de behöver jobba ostört.

Var ska jag leta

För att hitta lokaler kan ni som i exemplet ovan kontakta olika fastighetsägare och fastighetsmäklare. Undersök vilket utbud som finns på din ort. Ta gärna kontakt med någon på kommunen för att få hjälp att hitta fastighetsägare. Prata gärna med andra ledare på lokala företag för ytterligare tips.